3.3 Viestintä koetilanteessa
Valintakoetilanteen viestintään tarvitaan henkilöstölle ohjeet, joiden lisäksi tilannekohtaisista viestintätavoista on tarvittaessa sovittava etukäteen.
Valintakokeen yleisen ohjauksen ja ohjeistuksen tulee olla saatavilla eri aistikanavien kautta: suullisesti ja kirjallisesti. Kirjallisten aineistojen tulee olla esteettömiä. Vastaavalla tavalla kirjallisesti annettavat, myös taululle kirjoitettavat tai heijastettavat ohjeet on annettava myös suullisesti.
Lisää tietoa kohdassa Liite 2 Esteettömät aineistot ja viestintäkäytänteet.
Koska viittomakielisten ja puhevammaisten henkilöiden kirjoitetun kielen taito vaihtelee, on etukäteen sovittava yhteisesti siitä, mitä kokeen aikana tulkataan ja millaisia kysymyksiä viittomakielinen ja puhevammainen hakija voi kokeen aikana kysyä. Viittomakielelle käännetty tallenne voisi olla ratkaisu siihen, miten hakija voi palata ohjeeseen kokeen aikana. Selkeillä etukäteen tehdyillä sopimuksilla edistetään valintakokeen järjestäjien luottamusta tulkin toimintaan.
Huonokuuloiselle hakijalle voivat koetilanteeseen liittyvät nimenhuudot olla haasteellisia taustahälyn takia. Kun huonokuuloisen hakijan nimi on ensimmäisten joukossa, hän pääsee samalla valintakoetilassa valitsemaan ensimmäisten rivien paikat. Odotusaikojen minimoiminen on eduksi myös hakijoille, joiden liikkuminen tai keskittyminen on vaikeaa tai joilla on kipuja.