ESOK-hankkeen esittely
Tavoitteena yhdenvertaiset opiskelumahdollisuudet jokaiselle
Hankkeen keskeinen tavoite on korkea-asteen opetuksen ja opiskelun fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen esteettömyyden kehittäminen siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta opiskella yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Hanke tukee kaikkien korkeakoulujen esteettömyystyötä aktivoimalla yhteistyötä ja verkottumista, järjestämällä koulutusta, levittämällä hyviä käytäntöjä sekä tuottamalla suosituksia. Hankeorganisaatioon kuuluu 10 pilottikorkeakoulua sekä 20 eri järjestöä.
ESOK-hanke käynnistyi syksyllä 2005 ja sen taustalla on opetusministeriön toteuttama selvitys Esteetön opiskelu yliopistoissa (2005). Hanke toimii opetusministeriön rahoituksella 2007-2009. ESOK edistää opetusministeriön toimenpidesuositusten mukaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelun esteiden poistamista kaikilta korkeakouluissa toimivilta, mutta etenkin opiskelijoilta, joilla on jokin vamma, jotka ovat erilaisia oppijoita, ikääntyviä tai kuuluvat kieli- tai kulttuurivähemmistöön.
Vuosi 2009 ESOK-hankkeessa
Työryhmät: Korkeakoulujen Esteetön opiskelijavalinta -suosituksia työstetään saatujen lausuntojen perusteella. Suositus julkaistaan toukokuussa 2009. Korkeakoulujen yhdenvertaisuussuunnitelmia ja -ohjeistuksia kartoitetaan. Opas korkeakoulujen yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimiseksi julkaistaan keväällä 2009.
Opasmateriaali: Ensimmäiset kolme perusohjeistusta opiskelijoiden monenlaisuuden huomioon ottamiseksi korkeakouluissa julkaistaan keväällä. Ohjeistukset ovat kuulovammaisen, näkövammaisen ja lukivaikeuksisen opiskelijan huomioiminen korkeakouluopetuksessa.
Koulutus: Koulutusta järjestetään ESOK-hankkeen tavoitteiden ja korkeakouluista saatujen toiveiden mukaisesti yhteistyössä eri tahojen kanssa. ESOK-hankkeen valtakunnallinen seminaari järjestetään 6.-7.5.2009 Helsingissä. Kotimaisten asiantuntijoiden lisäksi seminaariin tulee luennoitsijoita Englannista ja Pohjoismaista. Hankkeen loppuseminaari pidetään 1.12.2009.
Yhteistyöverkostot: Korkeakoulujen yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden yhteys-/vastuuhenkilöiden verkoston järjestäytymistä ja toimintaa edistetään. Edistetään myös kansainvälistä yhteistyötä ja pohjoismaista korkeakoulujen verkottumista.
Esteettömyys korkeakoulujen verkkosivuilla 2009: Korkeakoulujen verkkosivujen teknistä esteettömyyttä testataan ja opiskelun esteettömyyttä kuvailevia sisältöjä kartoitetaan kevään 2009 aikana.
HEAG: Euroopan korkeakoulujen esteettömyysopas Higher Education Accessibility Guide (HEAG) uudistetaan ja tietosisällöt päivitetään. Suomea työryhmässä edustaa Hannu Puupponen ESOK-hankkeesta.