Esteetön opiskelijavalinta -opas
Opiskelijavalintaa ja esteettömyyttä tarkastellaan tässä kiinteänä osana korkeakoulun ja opiskelijan toimintaa. Aineistoa voi käyttää opiskelijavalinnan ohella erilaisten kokeiden, tenttien ja opetustilanteiden kehittämiseen.
Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esteettömyys koskettaa korkeakoulussa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä, mutta erityisen tärkeää se on niille korkeakouluyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma, jotka ovat erilaisia oppijoita, jotka ikääntyvät tai kuuluvat kulttuurisiin tai kielellisiin vähemmistöihin (Laaksonen 2005).
Korkeakoulun toimintaa tarkastellaan oppaassa nelitasoisesti: yleiset palvelut, ryhmäjärjestelyt, yksilölliset järjestelyt ja henkilökohtaiset järjestelyt. Esimerkiksi kuulovammaisen hakijan kannalta yleisten palvelujen esteettömyyteen sisältyvät hyvä akustiikka, äänentoistolaitteisto ja puhetekniikka. Ryhmätason ratkaisuna korkeakoulun tiloissa toimivat induktiosilmukat. Yksilöllisenä järjestelynä voi olla suullisen informaation saaminen tekstinä ja henkilökohtaisena palveluna kirjoitustulkkaus. Jäsennystä esitellään perusteellisemmin kohdassa Keskeinen sanasto.
Liitteissä on käsitelty tarkemmin fyysisen ympäristön esteettömyyttä, lainsäädäntöä, apuvälineitä, viestintää ja korkeakoulujen esteettömyyskuvauksia. Tapauskuvaukset kertovat hyvistä käytänteistä ja niiden kaipuusta. Luvussa 4 on Opiskelijavalinnan esteettömyyden tarkistuslista, joka auttaa selvittämään, onko esteettömyyden kannalta keskeisimmät periaatteet otettu huomioon valintaprosessin eri vaiheissa.
- Opiskelijarekrytointi
- Esteettömän valintakokeen suunnittelu
- Esteettömän valintakoetilaisuuden toteuttaminen
- Opiskelijavalinnan esteettömyyden arviointi ja kehittäminen
- Opiskelun esteettömyys ja lainsäädäntö
- Yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen
- Yksilölliset järjestelyt ja apuvälineet