ESOK-hanke 2006-2011

Esteettömyys osana arkea

Mitä opettaja voi tehdä jos opiskelija ei näe kalvoja, kuule puhetta tai pääse luentosaliin? Mistä on kyse, jos opiskelija pyytää saada käyttää tietokonetta lopputentissä, tai ei suostu tulemaan isoon tenttisaliin? Entä jos välitehtäviä ei kuulu, vaikka opiskelija istuu jo kolmatta kertaa samalla kurssilla?

Näihin kysymyksiin on tarjolla selvennystä Esteettömyys osana arkea -seminaarissa. Esteettömyys tarkoittaa, että henkilö voi toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa, riippumatta vammasta, oppimisvaikeudesta tai vastaavasta ominaisuudesta.

Aika: Ma 10.11.2008 klo 12.15–15.30

Paikka:

Seminaarin tavoite on antaa tietoa erityisesti opetustehtävissä toimiville ja muulle henkilöstölle. Tämän ohella se on avoin kaikille yliopistolaisille.

Järjestäjä on Helsingin yliopiston esteettömyyden seurantaryhmä ja esiintyjinä asiantuntijoita yliopistosta ja vammaisjärjestöistä. Tervetuloa!

Ohjelma

12.15 Kahvitarjoilu.

12.30 Avaus. Marjatta Takala, esteettömyyden seurantaryhmä.

12.40 Hiljaisuus kirjastossa - kuulovammaisen yliopistolaisen kokemuksia. Eva Isaksson, Helsingin yliopisto.

Silmitöntä opiskelua - näkövammaisena opiskelun haasteet. Jari Mikola, Näkövammaisten keskusliitto.
   
13.30 Kun jalka lakkasi toimimasta - oppia omasta kokemuksesta. Pirjo Ranta, Helsingin yliopisto.

13.50 Opiskelu ja luki-vaikeus. Nika Fennander, HYERO.
Hajamielisiä professorinalkuja. Asperger-opiskelijan näkökulma. Jan-Mikael Fredriksson, Autismi- ja Aspergerliitto.

14.40 ”I need a little help" - vaihtoon tulleen opiskelijan tapaus.  Tuula Hellstedt, Helsingin yliopisto.

15.00 Keskustelu ja seminaarin päättäminen. Marjatta Takala.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Seminaarissa on kirjoitustulkkaus. Salissa on induktiopiiri ja sisään pääsee pyörätuolilla.

Ilmoittautuminen kahvitarjoilua varten osoitteeseen ritva.laaksovirta@helsinki.fi, viimeistään to 6.11.2008. Lisätiedot samasta osoitteesta tai numerosta 191 24200.

Vastaavan sisältöinen seminaari pidetään keskustakampuksella ti 13.1.2009 klo 8.30 - 12.00.

Esiintyjät


Dosentti Marjatta Takala on Helsingin yliopiston esteettömyyden seurantaryhmän puheenjohtaja. Hän toimii yliopistonlehtorina soveltavan kasvatustieteen laitoksessa kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

FM Eva Isaksson on tähtitieteen laitoksen kirjastonhoitaja ja sen ohella tasa-arvoihminen ja tietokirjailija. Hän on opiskellut teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistossa. Eva Isaksson on yliopiston esteettömyyden selvitystyöryhmän jäsen.

VTM Nika Fennander on Helsingin yliopiston erilaiset oppijat (HYERO) -yhdistyksen puheenjohtaja.

Pirjo Ranta toimii Helsingin yliopiston arkkitehtinä. Hän on yliopiston esteettömyyden seurantaryhmän jäsen.

Projektipäällikkö Jan-Mikael Fredriksson johtaa Autismi- ja Aspergerliiton empowerment-projektia. Se on vertaistuen ja valtaistumisen hanke autismin kirjon aikuisille ja aikuistumassa oleville nuorille. Hän on opiskellut psykologiaa Helsingin yliopistossa.

Atk-kouluttaja Jari Mikola työskentelee helpdeskinä Näkövammaisten Keskusliitossa. Hän on opiskellut Jyväskylän yliopistossa pohjoismaista filologiaa ja Arlainstituutissa atk-merkonomiksi. Hän tuntee erityisesti sudenkuopat, joihin usein langetaan tehtäessä verkkosivuja, joita näkövammaistenkin pitäisi pystyä käyttämään.

Tuula Hellstedt toimii opiskelijavaihdon koordinaattorina Helsingin yliopistossa, tehtävänä hoitaa kaikki saapuvat vaihto-opiskelijat ja lähtevistä erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Oseaniaan suuntautuvat opiskelijavaihdot.