ESOK-hanke 2006-2011

Suomalaisia taiteilijoita ja artisteja esillä Hollannissa Hogeschool Utrectissa

Hogeschool Utrechtissa, Institute of Social Work Utrecht, vietettiin huhtikuun puolivälissä kansainvälistä teemaviikkoa. Viikolle osallistui opettajia sekä opiskelijoita Euroopan eri maista. Suomesta viikolle osallistui Diakin Pieksämäen toimipaikan sosionomiopiskelijoita sekä lehtoreita. Hollannin matka oli osa heidän monikulttuurisuus-opintokokonaisuuden opintojaan. Viikon teemana oli sosiaalityön tulevaisuus ja sen tuomat haasteet ammattilaisille -  ”International developments and trends in Social Policy and Social Work: challenges for social work professionals.”

Community work, art and design, empowering elements and unnoticed resources

Diakin opiskelijat aloittivat matkaan valmistautumisen jo tammikuussa 2009 ja valitsivat teemakseen taiteen ja kulttuurin yhdistämisen sosiaalialaan sekä monikulttuurisuuteen – Community work, art and design, empowering elements and unnoticed resources.

ESOK-hankkeen kautta löydettiin yhteistyötahot, joiden taiteesta, esityksistä ja materiaaleista tehtiin näyttävät ja vaikuttavat workshop -esitykset. Projektiin saatiin mukaan sarjakuvapiirtäjä ja graafikko Kaisa Leka, pyörätuolitanssija Risto Lång, performanssitaiteilija John Court sekä viittomakielinen artisti Signmark. Opiskelijoiden tekemät esitykset herättivät kovasti kiinnostusta ja saivat osallistujat pohtimaan  taiteen, taiteilijoiden ja artistien monipuolisia käyttömahdollisuuksia monikulttuurisuuden ja sosiaalityön saroilla. Esitykset tullaan mahdollisesti sijoittamaan nähtäville myös ESOK-portaaliin – päätös tästä tehdään aikuisopiskelijaryhmän seuraavalla kontaktijaksolla.

Viikon puolivälissä opettajat kokoontuivat Utrechtin lähelle Amersfoortiin kansainväliselle päivälliselle, jossa rakentui yhteistyöverkostoja ja suunniteltiin tulevaa. Kansainvälinen viikko toteutetaan jo käynnistyneen perinteen mukaisesti jälleen keväällä 2010 saman oppilaitoksen koordinoimana.

Handikap Studie

Handicap Studie – expertise centrum

Utrectissa sijaitsee myös Hollannin korkeakouluja palveleva Handicap Studie – expertise centrum. Siellä opastetaan korkeakouluopiskelijoita erilaisissa opiskelun haasteissa ja vaikeuskissa sekä tuotetaan opasmateriaaleja korkeakouluhenkilöstön ja opiskelijoiden käyttöön. Keskuksessa on 17 vakituista työntekijää ja lisäksi toteutetaan hankkeita, joissa on oma henkilöstönä. Tapaamisessa valmisteltiin ESOKin ja Handicap Studie -keskuksen välille yhteistyötä mm. asiantuntija- ja materiaalivaihdon merkeissä. Keskuksen johtaja, Rene´ van Pelt esitteli toimintaa ESOK-hankkeen edustaja Merja Ylöselle.

Esitysten tekijät ja artistien ja taiteilijoiden nettisivustot:

Risto Lång, http://personal.inet.fi/taide/ristolang/
Armi Niskanen, Merja Ylönen and Saila Korhonen

Kaisa Leka, http://www.kaisaleka.net/mina/
Päivi Björkstedt, Kirsi Hynninen and Tuija Kautto

John Court, http://www.johncourt.info/
Erika, Konttinen, Anne Kovanen and Minna Vehviläinen

Signmark, http://www.signmark.biz/
Kati Kuronen, Nina Luukkanen, Päivi Pulli and Riikka Turpeinen


Lisätietoja:

Hogeschool Utrecht

Handicap studie + expertise centrum