ESOK-hanke 2006-2011

Esteettömyys koskettaa jokaista - myös korkeakouluissa!

Korkeakoulujen esteettömyyttä edellytetään yhä selvemmin kansainvälisessä opiskelijavaihdossa sekä pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa kehittämispyrkimyksissä. Norjan, Ruotsin ja Englannin korkeakouluissa on vammaisten opiskelijoiden ja erilaisten oppijoiden opiskelun esteitä poistettu jo pidempään kuin Suomessa. Siksi toimintatavat ovat selvemmin ohjeistettuja, vastuutettuja ja resurssoituja. Meillä on sekä tarve että tilaisuus ottaa oppia naapureilta ja osallistua kansainväliseen yhteistyöhön.

Kansainvälisten esimerkkien antia pohdittiin ESOK-hankkeen seminaarin paneelikeskustelussa, johon osallistui korkeakoulutuksen vaikuttajia. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että esteettömyys tulisi sisällyttää korkeakoulujen laadunvarmistukseen, opiskelun yhdenvertaisuuden tutkimukseen, korkeakoulujen henkilöstön tehtäviin ja verkostoyhteistyöhön.

Opetusministeriön puheenvuorossa kerrottiin sosiaalisen ulottuvuuden sekä opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuuden nousseen yhä tärkeämmiksi eurooppalaista korkeakoulualuetta kehittävän Bologna-prosessin asialistalla. Opettajien ammattijärjestö OAJ painotti kannanotossaan laajaa esteettömyyskäsitystä, jota tarkastellaan oppilaan ja opiskelijan kasvatus- ja opetustyössä sekä opettajan työssä ja työolosuhteissa. Korkeakoulujen arviointineuvoston ja rehtorien edustajat pitivät tärkeänä, että esteettömyyteen liittyvät vastuut ovat selkeästi määriteltyinä korkeakoulujen laadunhallinnassa. Opiskelijajärjestöt toivat esiin yhteistyön tarpeen eri koulutusasteiden, kuntien ja KELAn toimijoiden kanssa, jotta vammaisen opiskelijan opinnot voisivat alkaa ja elämä toimisi oppilaitoksen ulkopuolellakin.

Paneelin lopuksi päätettiin, että keskustelun osapuolet kokoontuvat uudelleen vielä vuoden 2009 aikana sopimaan konkreettisista toimenpiteistä esteettömyystyön jämäköittämiseksi korkeakouluissa.

Esteettömyys koskettaa jokaista -seminaarissa järjestettiin myös ideointikokous korkeakouluopiskelun esteettömyyttä edistävän verkoston käynnistämiseksi. Kokouksen osanottajat pitivät tärkeänä valtakunnallisen yhteistyöverkoston luomista. Verkosto toisi ammatillista tukea korkeakoulujen henkilöstölle, se olisi avoin foorumi eri tahojen osanottajille. Verkoston käynnistämistä tukemaan kerätään nimiä ja kommentteja ESOK-hankkeen verkkosivuilla heinäkuun loppuun saakka.

Seminaarin 120 osanottajalle jaettiin verkostomaisena yhteistyönä tuotettuja oppaita opiskelijavalintojen esteettömyyden ja opiskelijoiden monenlaisuuden huomioon ottamiseksi. Oppaat ovat saatavilla sähköisessä muodossa ESOK-hankkeen verkkosivuilta. Painettujen oppaiden tilaamiseksi sivuilta löytyy verkkolomake. Myös ruotsinkieliset versiot tulevat pian tarjolle.

Esteettömyys koskettaa jokaista 6.-7.5 seminaarin aineistot, verkostotyön tukilomake sekä oppaat löytyvät osoitteesta www.esok.fi