ESOK-hanke 2006-2011

Kohti esteetöntä työyhteisöä ja työelämää!

Opiskelijat artikkeliluonnosten äärelläDiakin aikuisopiskelijat ovat selvittäneet tämän kevään aikana lähes 15 työyhteisöstä, onko työelämässä tilaa erilaisuudelle ja monenlaisuudelle. Opiskelijat haastattelivat harjoittelutyöyhteisöjensä henkilöstöä ja yhteistyötahoja kysyen näkemyksiä vajaakuntoisten ja vammaisten työllistämisestä. "Onko teidän työyhteisössänne tilaa monenlaisuudelle ja erilaisuudelle? Onko työyhteisönne esteetön ja toteutuuko siellä yhdenvertaisuus?" Selvitys liittyy Diak Idän sosionomi-opiskelijoiden (AMK) vammaisuus-opintokokonaisuuteen ja sillä pyritään vaikuttamaan työelämässä vallitseviin ennakkoluuloihin ja asenteisiin.

Opiskelijat laativat tekemiensä selvitysten perusteella artikkelit, joita julkaistaan touko-kesäkuussa paikallisissa ja maakunnallisissa sanomalehdissä sekä eri järjestöjen lehdissä. Osa artikkeleista julkaistaan myös ESOK-portaalissa.

ESOK-hankkeen yhteistyöverkostoissa on usein todettu, kuinka työelämässä vallitsevat ennakkoluulot sekä negatiiviset asenteet luovat työllistymisen ja osallisuuden esteitä. Usein kyse on myös tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta. Tähän haasteeseen etsitään ratkaisua muun muassa tällä sosionomiopiskelijoiden oppimistehtävällä. Voisiko tehtävä toteuttaminen olla ikään kuin Hyvä käytäntö, jollaista voisi toteuttaa monilla eri koulutusaloilla?