Esteetön opiskelu -koulutus
Esteetön opiskelu -koulutus opetus- ja ohjaushenkilöstölle
Opiskelijoiden ja henkilöstön kokemuksia opiskelun esteettömyyden toteutumisesta kartoitettiin keväällä 2018. Kyselyllä kerättiin tietoa myös ohjaus- ja opetushenkilöstön koulutustoiveista. Kyselyissä saatujen tietojen ja uusien saavutettavuusvaatimusten perusteella järjestetään helmi-kesäkuussa 2019 koulutusta:
- xx.2.2019 9.00-12.00 Yksilöllisten opintojärjestelyjen toteuttamisen mahdollisuudet ja haasteet opiskelijan ja henkilöstön arjessa.
- xx.2.2019 9-12 Esteettömyyden huomioon ottaminen erilaisissa oppimisympäristöissä ja opetustilanteissa.
- xx.3.2019 9-12 Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa.
- xx.3.2019 12-16 Teknologia ja apuvälineet saavutettavan opiskelun ja opetuksen toteuttamisessa.
- xx.4.2019 9-12 Mielenterveyden ongelmien huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Sosiaalisten tilanteiden ja viestintäarkuuden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa.
- xx.5.2019 9-12 Autismin kirjon opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa.
- xx.6.2019 9-12 Heikkonäköisen ja sokean opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kuuron ja huonokuuloisen opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa.
Helmikuun teemoissa perehdytään yleisesti esteettömyyden ja saavutettavuuden perusteluihin ja käytäntöihin. Maalis-kesäkuun koulutuksissa syvennytään eri näkökulmista opiskelun yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteuttamiseen.
Lisätietoa koulutuksista ja ilmoittautuminen (LINKKI ALLAOLEVAAN TIETOON)
Esteetön opiskelu -koulutus
Koulutus auttaa opetus- ja ohjaushenkilöstöä kehittämään osaamistaan opiskelijoiden monenlaisuuden huomioon ottamiseksi ja esteettömien opiskelumahdollisuuksien toteuttamiseksi. Koulutus perustuu rehtorin päätökseen Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa. Jos sinulla on koulutusta koskevia kysymyksiä tai toiveita, laita sähköpostia osoitteella: henkilostokoulutus@jyu.fi.
Osaamistavoitteet
Esteetön opiskelu -koulutukset suoritettuaan osallistuja
- Tuntee esteettömyyteen keskeisimmin liittyviä peruskäsitteitä, lainsäädäntöä, ohjeistuksia ja resursseja
- Tuntee toimintaympäristöjen, osallistumisen, opiskelun ja oppimisen haasteita sekä mahdollisuuksia esteettömän koulutuksen ja tutkimuksen toteuttamiseksi
- Osaa toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa tarkastella erilaisten opetuksen ja ohjauksen ratkaisujen vaikutusta yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteuttamisessa
Suoritustavat
Kontaktiopetukseen osallistuminen ja/tai verkko-oppimateriaalin hyödyntäminen ja itsenäinen työskentely.
Sisältö
- Esteettömyys ja lähikäsitteet, lainsäädäntö, ohjeistukset ja kokemukset
- Ympäristöjen, opiskelun ja oppimisen haasteet ja edellytykset yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteuttamiseksi
- Erilaisten opiskelijoiden ja oppijoiden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa
Oppimateriaali
Eri moduulien opettajien tuottama ja suosittelema aineisto sekä verkkoaineistot.
Arviointiperusteet
Osallistuminen lähiopetukseen, verkko-oppimateriaaliin tutustuminen ja tehtäviin vastaaminen.
Koulutuksen rakenne (6 x 3 tuntia + esittelytapahtuma)
- Yksilöllisten opintojärjestelyjen toteuttamisen mahdollisuudet ja haasteet opiskelijan ja henkilöstön arjessa (Johdattelu, Miksi & taustat) Kouluttajat Petri Kuhmonen, Tarja Ladonlahti, Tuula Maijanen, Hannu Puupponen. xx.2.2019 klo 9-12.
- Esteettömyyden huomioon ottaminen erilaisissa oppimisympäristöissä ja opetustilanteissa. Merja Laamanen, Tarja Ladonlahti, Hannu Puupponen. xx.2.2019 klo 9-12
- Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kouluttajat Irma Kakkuri (JY), Elina Savilahti (JY), XX (Erilaisten oppijoiden liitto). xx.3.2019 klo 9-12. Teknologia ja apuvälineet saavutettavan opiskelun ja opetuksen toteuttamisessa. xx.3.2019 klo 12-16.
- Mielenterveyden haasteiden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. KouluttajatHanna Laitinen (JY), Panajiota Räsänen (JY), Marjo Kotimäki (YTHS). Sosiaalisten tilanteiden ja viestintäarkuuden huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kouluttajat Maija Gerlander, Kielikeskuksen toinen asiantuntija (JY). xx.4.2019 klo 9-12.
- Autismin kirjon opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kouluttaja Marika Mäkinen (Spesima). Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kouluttaja Sanna Häkkinen (JAMK). xx.5.2019 klo 9-12.
- Heikkonäköisen ja sokean opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa. Kouluttajat Sari Kokko (NKL) Krister Linnas (JY opiskelija). kuuron ja huonokuuloisen opiskelijan huomioon ottaminen opetuksessa ja ohjauksessa Kouluttajat Helena Sume (JY), Juhana Salonen (JY). xx.6.2019 klo 9-12.
Järjestelyt ja ilmoittautuminen
Koulutuksista tehdään myös tallenteita tulevaa käyttöä varten. (LINKKI ILMOITTAUTUMISLOMAKKEESEEN).